Varusteopas

Yleistä

Muista nimikoida kaikki varusteet, myös partiohuivi- ja paita. Paitoja ja muita varusteita voi löytää myös käytettynä, kannattaa tutustua ainakin Facebookin Partiokirpputori- ja Retkeily- ja vaellusvarusteita -ryhmiin. Käytettyjä varusteita ostaessa on hyvä käydä sovittamassa samanlaista tuotetta ensin kaupassa tai mahdollisesti pyytää myytävä tuote testattavaksi kotiin. Aluksi retkeilyvarusteita voi myös kysyä lainaksi lippukunnan muilta jäseniltä; kaikki eivät lähde kaikille retkille ja monilla on kotonaan pieneksi jääneitä tai ylimääräisiä varusteita.

Pakkaa rinkkasi aina itse tai vanhemman avustuksella, jotta varmasti tiedät mitä rinkassasi on ja miltä omat tavarasi näyttävät. Tavarat voi vaikkapa keräillä ensin kaapeista ja laatikoista isoon pressukassiin, ja sen jälkeen pakata ne kerralla rinkkaan. Yliviivaa varusteet varustelistasta sitä mukaa kun pakkaat ne.

Partiohuivi

Lippukuntamme partiohuivi on tavallinen sininen huivi, johon seikkailijaikäiset ja sitä vanhemmat ompelevat itse huivitunnukset (ohjeet Materiaaleja-sivulla). Saat huivin lippukunnalta partiolupauksen annon yhteydessä, sitä ei siis tarvitse ostaa itse. Huivi rullataan tiukasti niin, että takakolmio on n. 15 cm korkea, ja huivin päät solmitaan yhteen merimiessolmulla.

Partiopaita

Sudenpentujen partiopaita on tummansininen yksivärinen college-pusero. Paidaksi sopii Scandinavian Outdoorin myymä sudenpentupusero tai mikä tahansa muu vastaava paita. Seikkailijat ja sitä vanhemmat partiolaiset käyttävät virallista ruskeaa partiopaitaa. Ruskeaa paitaa seikkailijalle ostaessa kannattaa ennakoida ja valita riittävän suuri koko, jotta paidassa riittää kasvuvaraa. Syksyllä ja keväällä jaetaan suoritetut taitomerkit kaikille niille, jotka omistavat partiopaidan. Eri ikäkausien merkkien ompeluohjeet ovat Materiaalit-sivulla ja Suomen Partiolaisten nettisivuilla: https://www.partio.fi/partiolaiselle/apua-ja-ohjeita/partioasu-ja-merkit/.

Paitaan ommeltavista merkeistä pitää itse hankkia:

  • maatunnus: Suomi
  • piirinmerkki: Pääkaupunkiseudun Partiolaiset
  • paikkakuntatunnus: Helsinki
  • järjestönmerkki: Suomen Partiolaiset

Merkit ommellaan paitaan itse. Syys- ja kevätkauden lopuksi jaetaan suoritettuja taitomerkkejä heille, jotka omistavat partiopaidan.

Rinkka

Hyvä rinkka on hintava ostos, mutta se myös kestää retkestä toiseen. Sovita rinkkaa rauhassa niin, että rinkan sisällä on painona esimerkiksi makuupussi. Säädä selän pituus ja lantiovyön kireys sopiviksi jo kotona ennen retkeä tai leiriä. Opettele myös avaamaan ja sulkemaan erilaiset vetoketjut ja soljet. Rinkka kannattaa kiinnittää ulkopuolelle tunnisteeksi esimerkiksi tuttu heijastin tai avaimenperä.

Partioaitan sivuilla on hyvä yleisopas rinkan valintaan: https://www.partioaitta.fi/oppaat/tuotteen-valinta/rinkan-valinta/

Makuupussi- ja alusta

Paksu solumuovialusta on kestävä, helppo pakata ja riittää hyvin kaikkina vuodenaikoina. Pakkasella niitä voi laittaa kaksi päällekkäin. Ilmatäytteinen alusta on mukava ja pakkautuu pienempään tilaan, mutta niissä on aina rikkoutumisen vaara eivätkä kaikki mallit sovellu talviretkeilyyn. Varmista etukäteen, kestääkö alustasi pakkasta ja opettele täyttämään ja pakkaamaan se itse.

Makuupussiksi kuitupussi sopii perusretkeilyyn. Pienellekin sudenpennulle voi ostaa suoraan naisten pussin, joka sidotaan remmillä jalkopäästä sopivan mittaiseksi.

Puukko

Hyvä puukko on terävä ja siinä on sormisuoja. Valitse puukko itsesi koon mukaan: mitä pienempi partiolainen, sitä lyhyempi terä.

Ruokailuvälineet

Ruokailuvälineet retkellä ovat muoviset tai muuten särkymättömät syvä lautanen ja muki ja lusikka, haarukka ja veitsi tai näiden yhdistelmä (spork, luha). Astiat pakataan hengittävään kangaspussiin, jossa ne kuivuvat tiskauskertojen välillä. Retkeilyyn tarkoitetut ruokailuvälinesetit ovat myös hyviä, mutta niissä usein paljon eri osia, joista osa kannattaa jättää kotiin. Muista nimikoida erityisesti ruokailuvälineesi!

Ulkovaatteet

Retkiolosuhteissa sadevaatteiden on oltava ns. "oikeat" sadevaatteet ja kumisaappaat, tekniset ulkoiluvaatteet ja -kengät harvoin pitävät vettä sateessa tuntitolkulla. Retki- tai leiripaikan sääennuste kannattaa tarkistaa pakatessa ja juuri ennen retkeä.

Muut varusteet

Taskulamppua parempi vaihtoehto on otsalamppu, joka vapauttaa toisenkin käden lampun pitämisestä. Hanki lisäksi sopivat varaparistot ja muista pakata ne mukaan.


Päivitetty 22.10.2018